lunes, 26 de noviembre de 2018

SESSIÓ DEL MES DE NOVEMBRE DE 2018


SESSIÓ DEL MES DE NOVEMBRE DE 2018



Organitza: Comité de l’Acadèmia


Lloc: Ca’n Xisco Moranta, Crestatx (Sa Pobla)

Cuinen: Xisco Moranta, Jaume Cladera, Miquel Amorós i Joan Bonnin.




El mes de noviembre ha estat el torn dels poblers, d’en Xisco Moranta i d’en Jaume Cladera  Ens desplacem fins a la terra de Sa Marjal, a on el plat principal del dinar va ser un arròs, en aquest cas de cranca, recepta d’en Joan Bonnin.


Aquest mes de novembre, ha estat un any de bolets, hi ha hagut esclata-sangs a rompre per tota l’illa, fruit de les plujes i posteriors bones temperatures del mes d’octubre.


L’aperitiu i el postres van ser obra del mestre pastisser i organitzador, Xisco Moranta.


La selecció de vins encomanada a Julio M-Almoyna ens va presentar a un celler de la zona, en concret a Butxet, celler de Muro del que en Llorenç Perelló és el responsable.


Butxet es una petit celler de Muro, que va començar a produïr l’any 2005. Actualment compte amb 10 hectàrees de vinya propia de les que des de que l’any 1999 va plantar els primers ceps i des de llavors ha anat afegint plantacions i varitats. Té varietats franceses, com la Cabernet Sauvignon i la Merlot de les que fa vins monovarietals però amb un poc de la varietat autóctona callet. Des de fa uns pocs anys també elabora un blanc, Va de Blanc, a base de la varietat giró ros i uns tocs de chardonnay, premsal  i viogner. Té una producció anual d'unes 45.000 botelles.

Al dinar es va tenir un record i es va brindar en memòria d’en Pere A. Serra, editor, i antic membre de l’Acadèmia, que va morir el passat dia 2.

Menú:

APERITIU
Ensaïmada de matances
DINAR
Arròs de cranca
Quics farcits
POSTRES 
Tarta Reina

RECEPTES:
ENSAÏMADA DE MATANCES
Es tracta d’una ensaïmada a la que se substitueix el saïm per pasta fresca de sobrassada i es mescla amb la farina el sucre, els ous la llevadura i l’aigua corresponents.




ARRÒS DE CRANCA
Ingredients:  Cranques, peix de roca,  alls, cebes, julivert, tomàtigues, safrà, sal, pebrebò, oli d’oliva i aigua.
Elaboració:
Es fa un sofrit  amb oli d’oliva, amb els alls, les cebes i les tomàtigues, un cop fet es passa per la batedora i es reserva.
Es fa un brou amb el peix, net  i en haver bullit  15 m. es passa també per la batedora i es deixa que  refredi un poc. Es cola el brou damunt el sofrit, s’endú a ebullició i es bullen les cranques. Es treuen les cranques se separen les cames dels cossos, es reserven les cames i amb el contingut del cossos mesclat amb all, julivert , sal pebrebò i safrà,  es fa una picada que s’afegeix al brou a la vegada que l’arròs i les cames. Es deixa bullir durant 15 m. i se serveix.



QUICS FARCITS
Ingredients:  Quics (pollastrets)  d’uns 500 grs., carn de vadella, carn de porc, ous,  porro, ceba, pastanagó, tomàtiga, verdures de temporada, picornells, moraduix, sal, pebrebò, alls, julivert, oli d’oliva, saïm i sal.
Elaboració:
Es netetgen els quics, se salpebren i es reserven. Es fa una bressa amb les verdures  i es col.loca a dins una rostidora a la que anteriorment  s’haurà untat amb saïm i un poc d’oli. Es capolens les carns i es mesclen amb ou, moraduix, sal, pebrebò, alls, julivert  i sal. Es fa una pilota i es farceixen els quics, es posen a dins de la greixonera i s’enfornen, En estar cuïts es xapen per la meitat i amb la bressa, passada per la batedora fins que queda com una salsa, se serveixen acompanyats d'uns picornells saltatjats.



TARTA REINA
Es van fent sostres de: quarto, nata, quarto, trufa, quarto, praliné d’avella, quarto i gemma d’ou cremada.



VINS:
Brut.  Blanc de blancs. André Delorme. Vin Mousseux Côte Chalonnaise. Rully (France).
Va de Blanc 2017. Butxet Viticultors S.A.T.  Muro. D.O. Pla i LLevant (Mallorca).
Merlot de Son Claret 2016. Butxet Viticultors S.A.T.  Muro. D.O. Pla i LLevant (Mallorca).
Cabernet de Son Claret 2016. Butxet Viticultors S.A.T.  Muro. D.O. Pla i LLevant (Mallorca.
Ambrassia (Malvasia Dolç). Bodega Tomeu Isern Estellencs. Vi de la Terra Serra de Tramuntana-Costa Nord. (Mallorca).
Pedro  Ximénez, Reserva de la familia. Bodegas Málaga Virgen  D.O. Málaga.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.