miércoles, 4 de julio de 2018

SESSIÓ DEL DIA 29 DE JUNY DE 2018

SESSIÓ DEL DIA 29 DE JUNY DE 2018

Lloc: Camp de Sa Mar, 5 (Port de Sóller)

Organitza: Pep Ensenyat

Cuinen: Joan Lladó i Pep Ensenyat.






Dinar del mes de Juny, festivitat de Sant Pere, patró dels pescadors, idò quin millor dia per homenatjar a la gent de la mar amb aquest dinar que ens va oferir l'anfitrió. En Pep Ensenyat és uns dels membres més recents de l'Acadèmia i per pimera vegada es posà el devantal per fer-nos, un autèntic dinar mariner, dels  de barca, en aquest cas de gambera, com les que pesquen al Port de Sóller, a on en Pep hi resideix amb la seva familia, a una casa restaurada amb esquisit gust, d'acord amb la seva passió per l'art i l'amor per la cultura d'aquesta terra, amb amplis jardins ben cuidats, que fan d'ella un racó apartat encara que estigui molt aprop del port.

RECEPTES:

 APERITIU:

GAMBES DE SÓLLER FLAMETJADES

Ingredients: (per a 6 persones)

1 q. de gamba de Sóller petita.
1 cabeça d’alls.
2 fulles de llorer.
Pebrebò verd.
Oli d’oliva.
Brandy de Xeres vell.

En una paella grossa es possa un raig generós d’oli d’oliva, els alls pelats i laminats, les fulles de llorer, dues cullerades de cafè de pebrebò verd i les gambes, se sofregeix tot uns 5 m. i abans de servir ls'afegeix un raig de brandy de Xerés i es flametja. És important que la paella sigui gran per què si no les gambes es bulliran en lloc de torrar-se, si és necessari, és millor fer-ho amb dues tongades que amb una.




DINAR:

FIDEUÍ AMB SOFRIT I SÍPIA (per a 6 persones)

Ingredients:

350 gr. de fideuí del “0” (el de l’1 també va bé).
Brou de peix.
1/2 ceba petita.
1 sípia neta.
2 crancs.
1 tomàtiga de ramallet.
Oli d’oliva.


Per al brou:  

1 cap de rap.
2 kg. de morralla.
200 gr. de jarret.
2 tomàtigues de ramallet.
2 cabeces d’alls.
Sal.
Aigua.


Es talla la ceba i la sípia en trossos molt petits i es posen dins una paella amb oli d’oliva. Se sofregeix una mica i se li afegeixen els cranc tallats per la meitat i la tomàtiga de ramallet rallada. Se sofregeix uns 5 m. es treu i es reserva perquè la ceba no se cremi. Dins aquest oli s'hi posa el fideuí i es rosteixen fins que estiguin daurats, uns 2 m., r a continuació s'afegeix la ceba i la sípia que s'ha reservat. S'afegeix el brou de peix que es té preparat. Quan el fidà cuit ja es pot servir. Opcionalment es pot acabar amb un cop de forn.

Per fer el brou :
Es posa tot el peix dins una olla i es tapa d’aigua amb una mica de sal. Quan du mitja cocció s'afegeixen les tomàtigues de ramallet i les cabeces d’alls tallades per la meitat. Quan es considera que ja és cuit s'apaga el foc i es cola.



CALDERA DE CALAMAR, RAP I PATATES (per a 6 persones)

Ingredients:

18 calamars de bou petits..
6 tallades de rap de dos dits de gruixa.
Brou de peix.
3 crancs.
2 cebes.
3 tomàtigues de ramallet.
2 nyores.
1/2 cabeça d’alls.
1/2 pebre de banyeta.
Oli d’oliva.

En una olla ampla es posa una mica d’oli d’oliva, els crancs tallats per la meitat, les cebes tallades amb 4 trossos, les tomàtigues de ramallet tallades per la meitat, les nyores, els alls i el mig pebre de banyeta. Se sofregeix tot això uns 3 o 4 m. i s'afegeixen 5 o 6 cuarots de brou de peix, es deixa coure uns 5 o 6 m. i es treuen els crancs que podem reservar. Tot aquest sofrit es tritura dins la mateixa olla. S'afegeix més brou, els calamars i les patates pelades i rompudes en trossos irregulars d’uns 2 cm. de banda i es deixen coure. Quan les patates són cuites s'afegeixen les tallades de rap, es deixa coure uns 2 m., s'apaga el foc i es tapa l’olla. Se serveix als 10 m. d'haver apagat el foc.
Quan se serveix, el comensal pot espessir la salsa esclafant les patates que tengui al  plat. També podem posar al mig de la taula els crancs que hem reservat per si qualcú si vol entretenir.





POSTRES:

GELAT DE TARONJA AMB MEL DE FLOR DE TARONGER 
Elaborat per en Pau Arbona de la gelateria Ca’n Pau de Sóller.




BRACETS I CORNETS DE CREMA 
Elaborats per n’Andreu Marroig de Ca’n Panxeta de Plaça de Sóller





Vins


Roella, Rossat 2017 Bodega Son Vives (Banyalbufar) I.G.P. Vi de la Terra Mallorca
Fusió de Blancs 2017 Bodega Son Vives (Banyalbufar) I.G.P. Vi de la Terra Mallorca

Juxta Mare 2017 Bodega Son Vives (Banyalbufar) I.G.P. Vi de la Terra Mallorca
N 112 Bodega Son Vives (Banyalbufar) I.G.P. Vi de la Terra Mallorca















No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.