domingo, 6 de mayo de 2018

ANADA A MENORCA MAIG 2018



Aquest mes  l’Acadèmia ha  organitzat una excursió a Menorca per consolidar llaços amb l'illa germana i amb qui de qualque  manera duu a terme una activitat similar a la nostra, que és l’Associació Fra Roger.
Tots esperavem que dia 4 de Maig l’estiu ja hagués entrat quasi de ple, o el manco haguesim pogut disfrutar del bon temps, però enguany, l’entrada de l’estiu es resisteix, i tinguerem un dia de brusca continua i unes travesies marítimes, tant d’anada com de tornada, una mica mogudes, encare que hem de destacar que ningú es va marejar.
Quan arribarem a Ciutadella ens esperava un bus que ens va transportar a Maó en concret a la Finca Santa Catalina a on ens reberen amb gran simpatía, els propietaris i els amos i amb un berenar que tots desitjavem, ja que eren aprop de les 12 i la majoria estavem amb un cafè. Varem degustar els seus formatges, acompanyats amb dues confitures de lo més curioses, una d’albergínia i l’altra de meló. Tastarem la sobrassada i la carn i xulla que també elaboren a la finca. Ens van mostrar el sistema de munyir inteligent que tenen a on cada vaca és reconeguda electrónicament i tractada de forma personalitzada i també ens van explicar els sistemes de elaboració i curació dels formatges.Tots els que volgueren poguerem comprar formatges de la casa, tendre, semi, curat i vell, i per acabar la madona ens va obsequiar amb una greixera de brossat.



Receptes:

GREIXONERA DE BROSSAT AMB MONEATO
MªAntonia Morla Rotger
Maig de 2.018
Santa Catalina, Mao Menorca


Ingredients: 1/5 de brossat, 5 de moneatos, bullits o torrats, 1q de sucre, 6 ous, 3 galletes “Maria”, ralladura de 1/2 llimona i canyella en pols.

Elaboració:
   S´esclafen amb una forqueta els monetaos previament pelats i cuits i les galletes “Maria”, es remanen els ous com per fer una truita i es mesclen tots els ingredients. S´han de mesclar amb la mateixa forqueta, no amb el  turmitx, perquè quedaría massa liquid.
    Es volca la pasta dins una greixonera previament untada de mantega i farina, perquè, no s´aferri. Si es vol que la greixonera tingui una mica de crosta es  cobreix amb una fina capa de sucre mesclat amb canyella en pols.
Es fica al forn i es cou a mitja temperatura.


CONFITURA DE MELÓ, O SÍNDRIA
MªAntonia Morla Rotger
Santa Catalina, Maó (Menorca)

Ingredients:  Meló o síndria, sucre al gust. (Es recomana per un quilo de fruita mig de sucre).

Ellaboració:
  Aquesta confitura es fa amb la part blanca del meló o la síndria, que es aquella blanca que està entre la popa i la pell.
   Es talla a trossos regulars la part esmentada del meló o síndia, es mescla amb el sucre i un raig d´aigua i es  deixa coure molt tira a tira curant que no es cremi i que no quedi mai sense liquid. Ha de coure fins que tingui color de caramel.lo i al punt. 



CONFITURA D´ALBERGINIA

MªAntonia Morla Rotger
Santa Catalina, Maó Menorca

Ingredients: Albergínies, sucre al gust. (Es recomana per un quilo de verdura mig de sucre).

Ellaboració:
Es pelen les alberginies, es tallen a trossos regulars i es mesclen amb el sucre, si li afageix un raig d´aigua i es deixa coure molt tira a tira curant que no es cremi i que no quedi mai sense liquid. Ha de coure fins que tingui color de caramel.lo i al  punt. 









Després ens dirigirem al restaurant Mon de Ciutadella  lloc triat per els nostres anfitrions de Fra Roger. Allà ens esperaven el seu President  Josep Borrás, reconegut restaurador de l’Illa al seu restaurant Rocamar de Maó, l’acompanyaven, Antoni Aguiló, Bep Al.lès, Toni Juaneda, Teresa i Aleix del restaurant  Passió Mediterrànea del Port de Maò, entre altres.

En menú va conssistir en:

D’entrada “Raoles de Boratja  planta perescuda  a la bleda d’origen nord-africà que es fa de forma silvestre per les voreres dels camins. “Bombó de palo taronja i gin”,  un bombó de xocalata blanca farcit de d’una mescla de licor de palo suc de taronja i gin tot ben fred. “Panet de sobrassada i mel” Una coqueta bamba d’una mossagada amb pessics de sobrassada i mel, acompanyat amb “Cava royal” bassat en el  reconegut coctail Kir royal en aquest cas amb cava, gin suc de taronja i licor de palo.






Continuarem amb  “Gamba marinada amb sorbet de fonoll”. Una coa de gamba marinada amb herbes acompanyada d’un refrescant sorbet gelat de fonoll  amb el cap de la gamba torrat i acompanyat amb el vi Tanca 12 Blanc Roure 2015 Chardonnay  de la Bodega Binifadet S.A.Sant Lluís. Vi de la Terra de la Illa de Menorca. 




“Panadera d’ou i safrà”
 La panadera es un aguiat que ja descriu Fra Roger, en aquesta ocasió era una interpretació de verdures i ous cuinats a baixa temperatura ideada pel xef del restaurant Felip Llufriu es va maridar amb un “vi natural” (un altre dia parlarem dels vins naturals) Chateau Paquita elaborat a Felanitx (Mallorca) per 4kilos vitícola


Continuarem amb un plat de peix “Cap roig amb suc de caldereta” Un llom de cap roig, rotja, com li diuen a Menorca  al punt de cocció amb la pell ben cruixet, acompanyada d’un lingot de patata confitada i un bon brou concentrat de caldereta de llagosta. Es va acompanyar amb un vi blanc de malvasía  Sa Cudia elaborat per la Compañía Vitícola de Menorca S.M.R. Maò  Vi de la Terra Illa de  Menorca  que es produeix al parc ntural  Es Grau de Menorca.


Passarem a un plat de carn “Arròs de la terra amb colomí”. Arròs s que és blat, bullit també anomenat blat trencat o arròs de moro amb una pitera de colomí al punt. Es va servir el plat  acompanyat per un vi negre Iamontanum Sirà  2011  Finca Sa Marjaleta S.M.R.  Ciutadella . Vi de la Terra Illa de Menorca gran vi del 2011 fora de mercat especialment donat per la bodega per  aquesta ocasió.












Ja de postres es va servir una Xocolata  amb ensaïmada presentada en forma de mousse i de gelat l’esaïmada, acompanyat d’un vi negre dolç  Binafadet merlot dolç 2010 de les Bodegas Binifadet S.L. Sant Lluis Menorca. Vi de la Terra Illa de Menorca. 




Per acabar hem de dir que hi va haver intercanvi de publicacions entre ambdues entitats, L'Acadèmia de la Cuina i l'Associació Fra Roger, així com l`imposició de la medalla de l'Acadèmia al President de Fra Roger i al cuiner Felip Llufriu.

Passarem una bona jornada a pesar del temps i agraïm de cor a la familia Rotger, als amos de Santa Catalina, la Associació Fra Roger i a la direcció i el personal del restaurant Mon, l’immillorable acolliment rebut.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.