miércoles, 8 de marzo de 2017

SESSIÓ DEL DIA 24 DE FEBRER DE 2017








El passat dia 24 de febrer, vam quedar per fer el nostre dinar mensual a on lloc  poc comú i 

desconogut per molta de gent, l'Ermita de Maristel.la a Esporles

Un grup de 7 o 8 persones quedarem  a les 11 del matí per pujar a peu, ja que durant el seu recorregut es poden disfrutar d'unes meravelloses vistes.

 A l'entrada d'Esporles ens esperava en Jordi Palmer que ens va fer de guia i acompanyant fins a l'Ermita  seguint el camí des de la part de d'alt sent una pujada molt moderada que en un dia obert té unes excelents panoràmiques sobre el poble de Esporles i des de el que es veu també la Badia de Palma i el Vall de Superna,  Els Puntals de Planícia, Sa Mola, el Puig de Galatzó o Na Bauçana.

Per mala sort tinguerem dia de boira i brusca que ens va impedir disfrutar del peculiar paisatge.
Passarem per davant el camí que puja a Sa Fita del Ram, però com que la boira era molt intensa no varem pujar-hi.

En general es un camí molt bó de fer que discorre per dins  l'alcinar, amb arboçeres i qualque mata.

És un bosc a on es veu que hi va haver una gran activitat anys enrere ja que a cada instant ens trobarem amb sitjes de carboners, al menys 10 o 12 i amb un forn de calç. També moltes coves i avencs, una de les més significatives es la cova dels "Ermessets" esmentada per en Jordi des Racó a una de les seven rondalles

Anant baixant trobarem  l'aljub de Son Vich, que servia para donar de beure als animals i també  als carboners.

Seguint la devallada i trobarem l'ermita vella, actualment cedida la l'Associació  Cadernera d'Esporles, que la ha rehabilitada

En menys de 2 hores arriabarem a l'ermita propiament dita, a on ja hi havia el grup de gent que preparava el menjar, i que havia pujat ben dematí  en petits vehicles tot terrenys, que "els ermitanys" tenen quasi exclusivament per fer el camí que surt des de  Esporles i va a la ermita de Maristel·la passant per Son Ferrà.


El menjar el varen organitzar en Joan Fons i Juan Miquel Escobar i els hi ajudaren a cuinar en Pep Ferragut, el seu fill Pep Llorenç i en Joan Nadal. El dinar va consistir en una picada de gambes fregides i ja a taula, uns entremesos, plat típics dels anys setenta, compost de cuixot, dolç i salat, salsitxó ,ensaladilla, espàrregs amb maonesa i enciam.






Una sopa de gallina amb "menudos" molt adient pel día que feia,



SOPA DE MENUTS DE GALLINA
Pep Ferragut
Ermita de Maristella, febrero  2.017 

Ingredients:
-Macarrons
-Menuts de pollastre
-Oueres de gallina
-Brou fet amb  carcasses de pollastre i un colom vell, ceba, tomàtiga i alls
-Ceba
-Tomàtiga

Elaboració

Se separen dels menuts els fetges, es netetjen, se lis lleva la fel, es pasen , no molt, per la paella i es reserven.
Es fan ben nets la  resta dels menuts,  en especial els budells i els ventrells i es reserven.
Es prepara un bon sofrit fet amb cebes i tomàtigues , sense alls.  En estar fet se li afageixen els menuts tallats a trossets, se lis dona una remanada amb el sofrit i se li afageix el brou que es  tendrá preparat. Quan ha donat un bull se li afageixen els macarrons i els ouets i cinc minuts després els fetges trosetjats. Es corretgeix de sal i se serveix.






 i uns tords i secret de porc amb col. 


SECRET DE PORC AMB COL
Joan   Nadal Nadal        
Ermita de Maristella, febrero 2.017

Ingredients:
-Secret de porc negre
-Col
Xulla
Botifarrons
Sobrassada
Ceba
Tomàtiga
-Panses
-Pinyons


Elaboració:
Es bullens les fulles de col, que han de ser grossetes ,  s' aixuguen i es reserven.
Es fan trosos de secret , se sellen dins una paella amb un poc d´oli i s´emboliquen dins les fulles de col amb un trosset de sobrassada i un de botifarró. Es ferma el bolic com si fos un farçellet perquè no surti res de lo que hi ha dedins.
Es prepara un sofrit amb ceba i tomàtiga, un poc de sobrassada i unes tellades rodones de botifarrò, en estar llest se li afageixen els boliquets de secret i col i es cobreix d´aigua (si es té un poc de brou millor que s´aigua), es deixa coure durant quasi bé 1,5 o 2  hores   ben tira a tira i quasi al final se li afageixen les panses i els pinyons.


Nota : El secret es un tall del porc que es localitza entre la espatlla i la xulla, que sol fer de  150-200 grams per peça i que darrerament s´ha posat molt de moda i que abans normalment el carnissers no la venien i la  guardaven per el seu propi consum. La recepta es la mateixa que la del  llom amb col que encare que no paresqui veritat no s'ha menjat mai  a l´Acadèmia essent uns dels plats més coneguts i populars de la nostra cuina. A n'aquesta recepta abans de posar els boliquets de col dins el sofrit les passa per farina i les freigeix, d´aquesta manera la salsa queda més espesa i els boliquets tenen més consistencia. 









De postres ens feren un "omelette souflé" i una selecció de formatges anglessos amb raïms.





Els vins triats per en Julio M. Almoyna  foren:
Canals Canals Clàssic Brut Nature D.O. Cava
Kraliner Blanco  Seco 2015  Bodegas René Barbier S.A. D.O. Catalunya
Clos Severí Negre 2004, Mas Garrian S.L. D.O.Q. Priorat
Brandy Suau Reserva Club de l'Acadèmia





L'any 1831 i després de la mort de la senyora de Son Ferrà, és  donà part del bosc a la ordre religiosa dels Germans  Carmelites Descalços perquè hi poguessin  construir una ermita. La ermita es va acabar de contruir l'any 1890 i abandonada definitivament a l'any 1929 que passà a mans de la parroquia de Sant Pere d'Esporles, posteriorment al Bisbat i des de fa una vintena d'anys cedida a l'Associació de l'Ermita, formada per un grup d'esporlerins que s'anomenen "Es Ermitans", que la mantenen i l'utilitzen com a refugi de caça


Durant anys va ser tradició a Esporles pujar-hi en romeria el darrer diumenge d'agost per venerar a la Mare de Déu del Carme, de la que hi ha una imatge al interior de la capella.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.