viernes, 25 de noviembre de 2016

SESSIÓ DEL 25 DE NOVEMBRE DE 2016


SESSIÓ DEL DÍA 25 DE NOVEMBRE DE 2016

Lloc: Ca'n Xisco Moranta de Crestatx (Sa Pobla)
Organitza: Xisco Moranta
Cuinen: Xisco Moranta, María Pericás i Tomeu Fiol Serra.

Un altre divendres memorable, el que hem compartit avui a ca'n Xisco de Crestatx. Com de costum a totes les reunions que hem celebrat a n'aquesta casa, la cuina poblera i la pastisseria de l'anfitrió han estat els protagonistes.
Tomeu Fiol, amic de la família de'n Xisco ens ha fet un arròs sec de coníll i anguiles ple de sabor i suau a la vegada. En Xisco ha rescatat un plat de la seva memoria d'aquell que feia en temps de son pare que recorda a una famosa elaboració francesa i popularitzada per el duc de Wellington, ben adaptada als productes de la nostra terra. Però sense dubte els palos i els doblegats de'n Xisco ens han transportat a un altre temps, a un temps a on el resultat final estava per damunt de les hores i del temps invertit en les elaboracions, per servir-nos a la taula uns pastissos sublims.

ENTRANTS

GUIXETES DE GAMBES AMB ESPINACS

Ingredients: Per a la pasta): Para la masa) : 1/4 de kg. de saïm, 80 grs. d'oli d'oliva , 1 kg. de farina i l'aigua que prengui) (Per el farcit): coes de gambes, espinacs, panses, pinyons, vi de Xerès, ous, nata, sal i pebrebò.
Elaboracio:
Es saltetjen els espincs amb oli, sal, pebrebò, panses, pinyons i vi de Xerès. S'afegeixen les coes de gambes pelades, es mescla, amb ou batut i nata i es reseva.
Es dona forma a les guixetes dedins d'un motllo i s'omplen amb el sofregit, Es posen al for fins que estiguin fetes.




BANDERILLES POBLERES

DE FETGE

Ingredients: Fetge de porc, olives, oli d'oliva, sal, pebre bo i pebres de cirereta.


Elaboració:

Dedins d'una paella amb un poc d'oli es fregeix el tros de fetge cencer i salpebrat. Es talla en tires i doblegant-lo amb una oliva al mig, es punxa amb una estelleta. Es cola l'oli, es fiquen les banderilles a dins d'oli amb uns pebres de cirereta i es deixa reposar unes hores.




DE CARXOFA  

Ingredients: Carxofes, olives, anxoves, pebre bo, sal i oli..


Elaboració:

Es desfullen les carxofes, es bullen amb aigua sal i es reserven. En ser fredes es punxen amb un trosset d'anxova i una oliva i es trempen amb pebre bo i oli.


VINS:
Blancs:
D.O.P. Rioja
Castelo de Medina 2012
Verdejo
Castelo de Medina S.a. Vilaverde de Medina
D.O. Cigales

NOU NAT 2015

Prensal i Chardonnay
Binigrau vins i vinyes s.l.
Biniali
I.G.P. Mallorca

Negre:

13 Cántaros Nicolás
Bodegas César Príncipe
Fuensaldara
D.O. Cigales

DINAR


ARRÒS SEC DE CONILL I ANGUILES

Ingredients: Arròs "cochura" conills, anguiles, carxofes, llegum tendre, porros, pastanaga, tomàtigues, nyores, alls pebrebò, safrà,sal i oli d'oliva.


Elaboració:
Es fa un brou sofregint porros, cebes, tomàtigues, nyores i alls. En tenir color s'afegeixen els caps dels conills i els de les anguiles, es salpebren, es tapa d'aigua i es fa bullir 1/2 hora. Una vegada  fet, es reserva.
Dedins d'una paella es sofregeixen els trossos de conill amb oli d'oliva, després es possa tomàtiga rallada  i més tard els trossos d'anguila. Al cap d'una estona quan tot ja està confitat es posen les carxofes tallades a octaus i la llegum fresca. Es tira l'arròs, doble quantitat del brou que haviem reservat, es posa pebrebò, safrà i sal i es deixa coure durant 12 m. Es lleva del foc, es tapa amb un padaç i passats 5 minuts es serveix


Vi Blanc:
Allende 2012
Viura i Malvasia
Fincas Allende S.A.
Briones
D.O.P. Rioja

BECOLL EMBOLICAT AMB PASTA DE FULLS 


Ingredients: Pasta de fulls, llonsa de porc, foiegras, mostassa, cuixot, llimones, oli d'oliva, ous, pebrebò, i sal. (per al saltetjat de verdures): mongetes tendres, pastanagues, carxofes, cebes, porros, picornells, tomàtigues de ramallet, conyac, oli d'oliva i sal.

Elaboració:

Es salpebren les peces de llonsa, es marquen dedins d'una greixonera amb oli d'oliva, s'unten amb suc de llimona, mostassa i foiegras i es cobreixen amb tallades de cuixot. S'enbolica la carn amb la pasta de fulls, es pinzella amb ou batut i s'endu al forn fins que la pasta es ben cruixent.
Es fa un saltetjat amb totes les verdures tallades ben petites.
Es talla la peça de la carn farcida en trossos de dos dits de gruixa i se serveix acompanyat de les verdures.



Vins negres:

Macià Batle Reserva Privada 2011
Bodegues Macià Batle
SAnta Maria
D.O. Binissalem

Alión 2000
Bodegas y Viñedos Alión S.A.
Peñafiel
D.O. Ribera del Duero

POSTRES

PALOS I DOBLEGATS


Això es una altre historia que mereix un apartat especial.

CACAUETS AL FORN DE LLENYA


Vi dolç:
Cuvée Pierre
Chateau du Mont
Sauternes
Burdeaux

Puros
Cohiba n, 5






No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.